Aset Tentera Malaysia – Demonstrasi Menembak

Aset Tentera Malaysia – Demonstrasi Menembak yang di adakan di kem Asuhan Melaka. agak excited juga nak lihat Demonstrasi Menembak Angkatan tentera Malaysia ni.

maklumlah buat selalu boleh tengok benda macam ni. Lainlah kalau lepas ni aku memang akan sambung khidmat aku dalam bidang ketenteraan. Tapi bila tengok dalam minat aku macam susah jer nak sambung dalam bidang tentera ni.

Tapi tak mengapalah. sepanjang 6 tahun aku dalam ATM dan dah dapat satu paku (leftenan muda) kira oklah tu kan.

Nama senjataAsalVersiNota
Pistol
Beretta M92Bendera Itali Itali92F-cawangan Batalion 165
Browning High-PowerBendera Belgium BelgiumStandard
Colt M1911 .45 ACPBendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatM1911A1PAC dan GGK sahaja
Heckler & Koch P9SBendera Jerman JermanStandard
Sig Sauer P226Bendera Switzerland SwitzerlandStandardPAC dan GGK sahaja
Vektor SP1Bendera Afrika Selatan Afrika SelatanStandard
Senapang patah
Remington M870Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandardPAC dan GGK sahaja
Franchi SPAS-12Bendera Itali ItaliStandardGrup Gerak Khas sahaja
Submesingan (SMG)
Heckler & Koch MP5Bendera Jerman JermanA2/A3/K-A4/SD3Polis Tentera dan Pasukan Operasi Khas sahaja
Raifal
Steyr AUG A11Bendera Austria AustriaStandardAkan digantikan dengan Colt M4A1
Karbin Colt M4A11Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandard/KomandoRaifal tempur standard akan datang
Colt M16A1Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandard
Colt M16A1 Model 653Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatKarbinPAC dan GGK sahaja
Heckler & Koch G36CBendera Jerman JermanKarbinGGK sahaja
Raifal penembak tepat
Accuracy International PMBendera United Kingdom United KingdomStandardPAC sahaja
Heckler & Koch MSG-90Bendera Jerman JermanMSG-90A1GGK sahaja
Harris Gun Works M-96 12.7mmBendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandard
Mesingan
FN GPMG 7.62MMBendera Belgium BelgiumStandard
Heckler & Koch HK11Bendera Jerman JermanStandardAkan digantikan dengan FN Minimi
FN MinimiBendera Belgium BelgiumMinimi Mk.2Mesingan ringan
M249 Squad Automatic WeaponBendera Belgium BelgiumStandardPAC sahaja
Pelancar bom
M203Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandard
SACO Mk.19Bendera Amerika Syarikat Amerika SyarikatStandard
Milkor Mk.1Bendera Afrika Selatan Afrika SelatanStandard

Sepertimana tentera darat lain di dunia, Tentera Darat Malaysia juga memiliki pelbagai jenis persenjataan lain, kebanyakannya digunakan oleh pasukan khas seperti Grup Gerak Khas atau anggota tentera yang memiliki tugas khas seperti penembak tepat.

Sumber Wikipedia

salam..

selamat pagi semua..arghhh..lama nya x online rindu aku kat dunia blogging ni..jatuh merudum trafik aku..

aku 2 hari x der depan laptop ni mcm2 cerita nak post tapi sekarang dah x tau nak post ape..heheh

hari isnin lepas aku pergi kat kem asuhan kat melaka..nak tau aku wak ape?? korang tgk gambar2 kat bawah ni..

ha…2 dia mcm2 kan..ni la aset malaysia yg dah lama negara lain x guna tapi negara kita still lagi guna…nak tau nape??? sebab negara kita miskin x mcm negara2 lain..nak berperang guna benda 2 jer dah konpen2 kalah..aku bukan nak buruk2 kan  negara kita tapi itulah realiti dia…senjata mcm2 nampak ganas tp hampeh..memng la masa menembak 2 bagaikan nak gugur jantung aku tp…hmm no kemen la kan x pasal2 lak aku kena masuk mahkamah tentera sb hina negara sendiri…

walaupun mcm 2 tp berbaloi la gak  kan dpt tgk tembakan senjata mcm 2 bagi aku kira ok la 2 dpt tgk n rasa gegaranyer dgn mata kepala aku sendiri…aku nak cerita lebih2 x leh ar sebab aku ada kelas lak kol 11 nanti lagi pun aku ni spesis malas nak manaip.. aku nak bagitau aku leh terlena masa jet pejuang wak demo heheh..dah la pegawai duk kiri dan kanan aku..aku lak leh membuta kat situ teruknya..

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

7 thoughts on “Aset Tentera Malaysia – Demonstrasi Menembak

  1. hahah..relex sudah…aku bkn askar btol pun aku palapes jer..50 50….lagipun aku bkn minat askat pun…tp tahun depan bila tauliah aku dah dapat leftenan muda…kira ok la…bkn prebet pun..elaun pun masuk..g latihan hari sabtu ahad pun membuta dlm kls cukup 3 thun dpt pegawai..

    Reply

Post Comment

CommentLuv badge